Violinisten Emmanuel Tjeknavorian som tog andra plats i Sibelustävlingen uppträder på Hangö Musikdagar.

Violinisten Emmanuel Tjeknavorian som tog andra plats i Jean Sibelius-violintävlingen i fjol uppträder på Hangö Musikdagar som arrangeras för sjätte gången i sommar. Den i Wien födda violinvirtuosen spelar 15.7. tillsammans med pianisten Maximilian Kromer i Hangö kyrka. Musikdagarnas fullständiga program och nya webbsidor lanseras 1.4.

Hangö Musikdagar arrangeras för sjätte gången i Hangös havsnära omgivning 10.–15.7.2016. Den mest södra festivalen i Finland samlar åter ihop entusiaster, lyssnare och toppmusiker inom klassisk musik och jazz. År 2016 erbjuder evenemanget konserter på internationell nivå, den tvärkonstnärliga HMJ Fringe-klubbserien och gratiskonserter samt Hangö musikläger för barn och ungdom.

Musikdagarna släpper nu de första artistbokningarna till sommarens festival. I huvudkonserten uppträder österrikiska violinisten Emmanuel Tjeknavorian som tog andra plats i Sibelius-violintävlingen år 2015. Tjeknavorian (född 1995) har studerat på musikhögskolan i Wien. Tjeknavorian hör definitivt till dagens violinist-elit och har trots sin unga ålder varit framgångsrik i en mängd tävlingar. I september 2014 var Tjeknavorian bland finalisterna in Fritz Kreisler-violintävlingen och tog till slut tredje plats. Den unga violinisten har hunnit uppträda som solist för  bl.a. radions symfoniorkester i Wien, Orchestra della Toscana och estniska nationaloperans symfoniorkester. På Hangö Musikdagar uppträder Tjeknavorian tillsammans med pianisten Maximilian Kromer och bjuder på ett program som innehåller musik av bl.a. Franz Schubert, Claude Debussy och Darius Milhaud.

Hangö Musikdagar förnyar i år Fringe-konsertserien. I år innehåller Fringe ett flertal gratiskonserter runt Hangö på dagarna och en klubbserie bestående av fyra konserter i restaurang Origo som specialiserar sig på organisk och närmat. Programmet på Origo består av ny jazz och folkmusik från b.la. svenska jazztrion Piatruba samt sångerskan och kantelespelaren Maija Kauhanen. Under dagarna sprider sig Fringe ut runt Hangö och arrangerar musikuppträdanden och konstnärsträffar för publiken. Trummisen Sami Nummela uppträder 14.7. på restaurang Origo med sin jazztrio Buba Wii Aa och bjuder publiken med på en annorlunda konstnärsträff på fredagen 15.7. då han leder dem på en halvmaraton genom Hangö. Under halvmaratonen har publiken en chans att bekanta sig med trummisen Nummela, den finska jazzscenen och Hangö.

Hangö Musikdagars program för 2016 och festivalens nya webbsidor lanseras 1.4. på adressen www.hankofestival.fi. Biljettförsäljningen börjar 1.4. på Ticketmaster Finlands webbsidor och biljettbutiker.

HANGÖ MUSIKDAGAR 2016: SLUTKONSERT
Fredag 15.7. kl. 19:00
Hangö kyrka (Kyrkbacken 1)
Biljettförsäljning: Ticketmaster Finland (1.4.)

Emmanuel Tjeknavorian, violin
Maximilian Kromer, piano

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Violin Sonata in A major, K. 305 (293d)
Franz Schubert (1797–1828): Fantasie C major D. 934
Claude Debussy (1862–1918): Violin Sonata in G minor, L 140
Darius Milhaud (1892–1974): Cinéma-fantaisie d’aprés Le bœuf sur le toit
Fritz Kreisler (1875–1962): Viennese Rhapsodic Fantasietta