Severi Pyysalon jazzimprovisaatio-workshop

MUSIIKKILEIRIN TAPAHTUMA
Severi Pyysalon jazzimprovisaatio-workshop
Hangon seurakuntakoti (Puistokatu 7)
16.7.2017
12:00 - 15:00


Workshopin kesto on vähintään 1,5 tuntia, tervetuloa seuraamaan opetusta! Jos haluat mukaan aktiivioppilaana, ota yhteyttä Hangon musiikkileirin tuottajaan: heidi.kuusava@hankofestival.fi

Severi Pyysalo kertoo workshopin sisällöstä ja improvisoinnista seuraavasti:

”Improvisaatio tarkoittaa mielestäni kykyä olla kolmessa paikassa yhtä aikaa; pitää tietää mitä on jo tapahtunut, mitä tekee juuri tällä hetkellä ja samanaikaisesti arvata, mitä seuraavaksi EHKÄ tulee tapahtumaan. Reagointi ympärillä olevaan on olennaista.

Tämä kaikki siis, jos soitat ryhmässä. Mitä enemmän muusikoita, sen haasteellisemmaksi homma menee. Yksin improvisoinnin haasteellisuus on lähinnä siinä, saako jutun pysymään mielenkiintoisena vain yhdellä soittimella. Mutta edellä mainittu ”kolmiyhteys” pätee silti.

Vallalla oleva käsitys improvisoinnista taitaa edelleenkin olla se, että soitetaan mitä vain ääniä, missä tahansa tempossa sattumanvaraisesti. Toki niinkin voi toimia, mutta se, onko se pidemmän päälle kovin mielenkiintoista, on eri asia. Mielestäni hieman sama, kuin kuuntelisi baarikeskustelua: kaikki puhuvat toistensa päälle eri kielillä ja kukaan ei kuuntele toista.

Hyvä improvisaatio muistuttaa hyvää keskustelua, dialogia, parhaimmillaan usean eri muusikon kesken. Voit olla samaa mieltä toisen kanssa (soittaa vaikka samassa sävellajissa), voit esittää eriävän mielipiteen (liikkua sävellajin ulkopuolella tai aksentoida tms.) tai vaikka huutaakin (lisätä volyymia). Kaikkien ei tarvitse seurata koko ajan, koska silloin improvisointi muuttuu apinoinniksi, joka on pelkästään tylsää. ”Keskustelun” johtajia voi olla useita, vaikka joku voikin toimia päällikkönä. Palloa saa ja pitää heitellä toisille tyyliin: ”Mitäs tästä tykkäät? Kommentoi, mutta älä kerro samaa minkä juuri sanoin.”

Mitä paremmin ja laajemmin tämän musiikillisen keskustelun traditiot ovat hallussa, sen parempi. Kuuntelemalla ja matkimalla oppii, kuten muussakin elämässä. Absoluuttinen sävelkorva ei ole välttämättömyys, mutta sointujen, melodian ja harmonian suhteiden hahmottaminen on valtava etu. Sama kuin kommunikoinnissa muutenkin.

Improvisointi on taitolaji ja se vaatii (vastoin yleistä käsitystä) kovaa harjoittelua ja kykyä sopeutua salamannopeasti uuteen ja yllättävään. Mutta tärkeintä ennen kaikkea on saada vieruskaveri kuulostamaan mahdollisimman hyvältä. Tule mukaan tutustumaan improvisoinnin ihmeelliseen maailmaan!”

Kartta latautuu...