Den fria stämman
Maria Katzarava & Francisco Poyato  MX/ES

HUVUDKONSERT
Den fria stämman
Maria Katzarava & Francisco Poyato  MX/ES
Hangö kyrka (Kyrkbacken 1)
18.7.2017
19:00 - 21:00

Maria Katzarava, sopran
Francisco Poyato, piano

PROGRAM:

Reynaldo Hahn (1874–1947):
A Chloris
L’heure exquize
D’une prison
Si mes vers avaient des aisles
L’enamourée

Gabriel Fauré (1845–1924):
Après un rêve Automne
À Clymène
Clair de lune
Les berceaux

Henri Duparc (1848–1933):
Extase
L’invitation au voyage
Soupir
Phidylé

Sergei Rachmaninov (1873–1943):
Vocalise
Ne poi krasavitsa pri mne
Zdes korosho

Den unga mexikanska sopranen Maria Katzarava har uppnått framgångar i många internationella tävlingar. År 2008 tog hon förstaplatsen och fick Zarzuela-priset i tävlingen Placido Domingo Operalia. Katzarava har också uppträtt i världens främsta operahus och teatrar, såsom Covent Garden i London, Teatro alla Scala i Milano, Liceu i Barcelona, Grand Opera i Miami, Florida, samt Musikverein i Wien. Hon har arbetat med dirigenterna Zubin Mehta, Donato Renzetti, Daniel Oren, Alain Guingal, Gustavo Dudamel, Placido Domingo, Paolo Carignani samt Michele Mariotti

Till Katzaravas program hör ledande sopranroller som Juliette (Romeo och Julia), Elvire (Den stumma från Portici), Marguerite (Faust), Lucia (Lucia di Lammermoor), Violetta (La traviata), Gilda (Rigoletto), Giulietta (I Capuleti ei Montecchi), Antonia/Stella/Giulietta (Hoffmanns äventyr) och Tatjana (Jevgeni Onegin).

Säsongen 2010–2011 debuterade hon på Covent Garden i London som Juliette i operan Romeo och Julia, dirigerad av Daniel Oren. I samma roll har hon lyst även på Teatro alla Scala i Milano, operan i Lausanne, Grand Opera i Florida, Teatro Filarmonica i Verona samt i Moskva.

I juli 2014 deltog Katzarava i Andrea Bocellis årliga konsert ledd av Placido Domingo på Teatro del Silenzio i Lajatico, där hon även uppträdde som Liú i Turandot 2015 med Zubin Mehta som dirigent. Hon deltog också i en galakonsert i Mumbai med Zubin Mehta som dirigent och uppträdde likaså i galastämningar vid sidan av Juan Diego Florez vid sin debut på Musikverein i Wien.

Säsongen 2016–2017 inledde Katzarava genom att uppträda i signaturrollen i Madame Butterfyl och Micaela i Carmen på Teatro Massimo i Palermo. Samma säsong höll hon också en recital på Wigmore Hall i London och uppträdde som Lina i Stiffelio på Konzerthaus i Berlin.

Katzaravas framtidsplaner innefattar följande produktioner: Tosca (signaturrollen) på Grand Théâtre i Tours, Stiffelio (Lina) på Teatro di Regio i Parma, Die Fledermaus (Roselinde) på Teatro Petruzzelli i Bari, Simon Boccanegra (Amelia) på Opéra de Lausanne.

Francisco Poyato har studerat piano, komposition och orkesterdirigering i Barcelona. Han har även specialiserat sig på lied under Hartmut Höll och Mitsuko Shirai vid universitetet Mozarteum i Salzburg, där han också har fortsatt studera piano och historisk tolkning under ledning av Anthony Spiri.

Han har ytterligare finslipat sina pianostudier med lärare som Frédéric Gevers, Alain Motard, Menahem Pressler och Dimitri Bashkirov samt fortsatt att specialisera sig på lied handledd av Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Hampson, Robert Holl och Edith Mathis. Han har flera gånger belönats såväl som solopianist som lied-pianist.

Åren 1994–2001 arbetade han som programlärare vid universitetet Mozarteum, till vars sommarakademi han också inbjudits som lärare. Sedan 2001 har han arbetat som lied-professor vid Escola Superior de Música i Katalonien, där han undervisat sång-pianoduor och 2014 grundade han den första spanska lied-mästarkursen med titeln ”Victoría de los Angeles”. Han har även hållit mästarkurser vid Hans Eisler-universitetet i Berlin och på Musikhochschule Karlsruhe, där han år 2014 regelbundet undervisade i lied.

Poyato har arbetat tillsammans med Mitsuko Shirai, Ruth Ziesak, Nuria Rial, Claron McFadden, Elena Copons, Xavier Sabata, Marta Mathéu, Assumpta Mateu och Liesbeth Devos. Dessutom har han arbetat som professor på Jordi Savalls Early Music Academy. Tillsammans med Assumpta Mateu och Lluis Vilamajó har han spelat in Eduard Toldràs samlade verk för bolaget Columna Música.

Han har uppträtt frekvent i Spanien och på annat håll i Europa, bland annat på följande ställen: Auditori de Barcelona, Palau de la Música, Maestranza Theater, konsertsalen Lisinzski och Mozarteum. Dessutom har han uppträtt i Schubertiada i Barcelona och Vilabertran, samt på festivalerna Torroella de Montgrí och Manuel de Falla.

Poyato har spelat in för bland annat tyska WDR Radio, Catalunya Radio och Zagreb Radio.

Laddar Karta...